• puuhapuu

Nou more öttimöntiäisiä – miten suojata lasta punkeilta


Punkki vihreällä lehdellä

Eilen se sitten tapahtui. Silitellessäni 3-vuotiaani vaaleita kiehkuroita, pilkisti päänahasta musta pienen pieni piste – voiko se olla PUNKKI! Voi ällötys, edes täitartunta ei olisi tuntunut niin inhottavalta.


Paniikki oli jo iskeä, mutta onnistuin pitämään itseni rauhallisena ja yritin tutkia vuoroin pojan päänahkaa, vuoroin Googlen kuvahakua.


Lopulta soitin miehelleni, joka oli jo matkalla kotiin. Onneksi mieheni on toimeen tarttuvaa sorttia ja kohta liihotti supersankarin tavoin paikalle myös pojan mummi, punkkipihdit, pinsetit ja desinfiointiaine mukanaan. Vaikka meitä siinä oli iso joukko rimpuilevan, vilkkaan pojanviikarin päätä nyppimässä, emme lopultakaan tiedä oliko tuo pikkuruinen piste edes punkki. Mutta pois se lähti – hyvä niin ja nyt sitten seuraillaan, ettei tule punoitusta tai muita oireita.


Huh! Tämän episodin jälkeen päädyin tutkimaan, miten näiltä inhottavilta ötököiltä voisi suojautua jatkossa. Edessä on pitkä kuuma kesä ja luonnossa liikkuminen ja ulkoilu on meidän perheen lempipuuhaa. Tässä keräilemiäni vinkkejä.


Kivaa puuhaa lasten kanssa? Tutustu Satuseikkailuun ---->


1. Punkkitarkastus


Kaikkein paras keino välttyä punkkien aiheuttamalta borrelioositartunnalta, on huolellinen, päivittäinen punkkitarkastus. Mitä lyhyemmän ajan puutiainen on ollut ihossa kiinni, sitä pienempi on tartunnan mahdollisuus. Tehdään tästä koko kesän kestävä kiva yhteinen silittelyä ja läheisyyttä sisältävä iltaleikki ennen nukkumaanmenoa. Ja muistetaan tarkastaa myös lemmikit!


2. Ruohonleikkuri surisemaan
Punkit viihtyvät pitkässä heinikossa, matalassa ruohossa eivät. Eipä muuta, kun parturoimaan pihamaata, jotta ainakin kotipihalla voi tuntea olonsa turvalliseksi. Hyvä puoli on, että aktiivisuusrannekkeeni näyttää erittäin mukavia lukemia ruohonleikkuun jälkeen.


3. Pukeutuminen


Parhaan suojan punkeilta saa pukeutumalla pitkiin hihoihin ja lahkeisiin. Erityisesti vaaleat vaatteet toimivat tehokkaana apuna, sillä niistä punkit erottuvat paremmin. Housunlahkeet voi vielä sulloa sukkien sisään ja vetäistä jalkaan kumisaappaat. Hyvä puoli tässä on, että samalla suojautuu myös liialliselta auringolta ja ohuet luonnonmateriaalit ovat miellyttäviä päällä. Ja pieni lapsi laittaa mielellään saappaat, koska osaa pukea ne ihan itse.


Tehtäiskö tänään jotain kivaa? Osta Satuseikkailu --->


4. Välineet kuntoon


Jo etukäteen kannattaa varmistaa, että kaapista löytyy punkkipihdit tai terävät pinsetit ja desinfiointiainetta. Suurennuslasi on oiva apuväline, myös punkkitarkastuksen aikana.


5. Suihkeet ja rokotteet


Hyönteismyrkyn tapaiset suihkeet voivat olla hyvä apuväline, joskaan 100 % suojaa ne eivät anna. Tämä on hyvä lisäapu, ainakin luontoretkillä saaristossa. TBE-rokote suojaa puutiaisaivokuumeelta, joten jos kesäreissuja tulee tehtyä riskialueille, kannattaa sitäkin vaihtoehtoa vakavasti harkita. On hyvä kuitenkin muistaa, ettei rokote suojaa itse punkeilta eikä borrelioosilta, joten muut keinot tarvitaan lisäksi.


Eikä se punkin purema lopulta ole mikään katastrofi, turha antaa paniikin iskeä. Borrelioosi ja puutiaisaivokuume ovat toki vakavia, mutta onneksi tosi harvinaisia tauteja. Riski saada punkin puremasta borrelioosi, on vain parin prosentin luokkaa ja puutiaisaivokuumetta esiintyy Suomessa vuosittain vain joitakin kymmeniä tapauksia.


Jos punkki kuitenkin pääsee pistämään, tulee se poistaa mahdollisimman nopeasti ja olla lääkärin yhteydessä, mikäli puremakohtaan tulee myöhemmin oireita. Kesästä saa ja pitää nauttia!


Puuhapuu herättää tarinan eloon - Tilaa Satuseikkailu!


618 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki