• puuhapuu

Monipuoliset leikit kehittävät

Päivitetty: tammi 5Sanotaan, että leikki on lapsen työtä. Miksi? Koska leikki on paras tapa oppia.Ja uuden oppiminen on lapsen työtä.Vanhempina meidän tehtävämme on varmistaa, että lapsi leikkii leikkejä, jotka kehittävät monipuolisesti erilaisia taitoja.Kokosimme avuksesi vinkkejä monipuolisiin lasten leikkeihin. Vinkkimme soveltuvat parhaiten 3-6-vuotiaille lapsille.Neljä parasta pulmaleikkiä päättelyyn ja ongelmanratkaisuun


1. Palapelit


Palapelit ovat mahtavaa ajanvietettä ja ehdottomasti kehittävää puuhaa. Parasta on, että niitä voi tehdä niin yhdessä kuin yksinkin.

2. Muistipelit


Lapset kehittyvät muistipeleissä hurjan nopeasti ja pian huomaat, että pienestä pelikaveristasi alkaakin olla haastetta! Muistathan nimetä korteista paljastuvat kuvat pelin edetessä. Lapsen on helpompi keskittyä leikkiin ja sanavarasto karttuu samalla.

Jos perinteiset muistipelit kyllästyttävät, pelatkaa muistipeliä esineillä. Kerätkää joukko erilaisia esineitä pöydälle. Kun toinen pelaaja kääntää selkänsä, poistaa toinen pelaaja yhden esineen. Sitten muistellaan, mikä on poistettu ja vaihdetaan vuoroa!

3. Tehtäväkirjat


Erilaisia tehtäväkirjoja on saatavilla valtavasti. Hyvän kirjan valintaan kannattaa kuitenkin käyttää vähän aikaa. Kannattaa valita sellainen, joka tarjoaa monipuolisia harjoituksia. Tehkää tehtäviä yhdessä ja leikkikää samalla koulua!

4. Riimittely


Riimipareja on hauska keksiä ja samalla sanavarasto karttuu. Lapset hoksaavat riimiparien juonen aika nopeasti, joten kannattaa kokeilla millaisen runon oikein saattekaan aikaan.


Kolme taitoleikkiä tarkkuuden ja motoriikan kehittämiseen


1. Keilojen kaataminen


Tarkkuutta vaativa keilojen kaataminen on hauskaa, eikä vaadi paljoa välineitä. Tyhjistä pulloista ja pallosta saat jo komean keilaradan. Järjestäkää vaikka perheen omat keilaturnajaiset.


Voitte myös varioida leikkiä esimerkiksi näin:

Keilat ja yksi pelaaja laitetaan keskelle ja muut pelaajat ja pallo piiriin ympärille. Pelaajat yrittävät kaataa keiloja vierittämällä palloa toisilleen ja keskellä oleva yrittää estää keiloja kaatumasta. Kun kaikki keilat on kaadettu, viimeisen kaadon saanut pääsee vuorostaan keskelle.

2. Koriheitto


Tarkkuusheittoja voi harjoitella kotona heittämällä palloa roskakoriin tai ämpäriin. Viekää kori välillä kauas ja tuokaa taas lähelle. Entä miten onnistuu heitto, kun kori nostetaan korkealle?

3. Aasinhäntä


Vanha klassikko, aasinhäntä-peli, on helppo järjestää ja huisin hauskaa.


Toisenlaisen version pelistä saa, kun aasin takapuolen tilalla onkin pää ja pelaajien tehtävänä on vuorotellen sokkona kiinnittää päälle silmät, nenä, suu, kulmakarvat, jne. Miten hassulta lopputulos näyttääkään?


Viisi vauhdikasta liikuntaleikkiä fyysisten taitojen omaksumiseen


1. Hippaleikit


Yksi ottaa kiinni ja muut juoksevat karkuun. Tämä klassikko toimii sukupolvesta toiseen ja samalla syke nousee. Erilaisia variaatioita hippaleikeistä löytyy kymmeniä. Ja aina voi myös keksiä oman!

2. Pesänryöstö


Pelaajille/joukkueille tehdään omat pesät vastakkaisiin päihin huonetta. Pesiin jätetään kumpaankin yhtä monta hernepussia tai sukista tehtyä palloa. Merkistä kaikki lähtevät ryöstämään toisesta pesästä hernepussia omaan pesäänsä yksi kerrallaan. Kun aika loppuu, pisteet lasketaan. Kummalla on enemmän saalista, voittaa. Tässä leikissä tulee aikuisellekin hiki!


3. Temppurata


Tee itse lapsille temppurata pihalle tai kotiin. Radalla voi olla hyppelyä kirjoja pitkin, ryömimistä, pallon kuljetusta, erilaisin tavoin etenemistä jne. Mielikuvitusta peliin!

4. Hyppynaru


Hyppynarulla hyppimistä voi harjoitella yksin, kaksin tai porukalla.


Leikkikää hiirenhäntää: pyöritä narua matalalla ja anna lasten hypätä yli aina kun se tulee kohdalle. Tai käärmettä: heiluta narua matalalla kuin kiemurtelevaa käärmettä ja anna lasten hypätä yli.

5. Lauletaan ja tanssitaan


Leikkikää vanhoja tuttuja laululeikkejä, kuten ”Pää, olkapää, peppu, polvet, varpaat” tai ”Jos sul lysti on” tai soittakaa musiikkia ja tanssikaa. Pysäyttäkää musiikki yllättäen, jolloin kaikkien on jähmetyttävä paikoilleen.Plus 2 extraa tunnetaitojen oppimiseen ja kielelliseen hahmottamiseen.


1. Yhdistäkää vauhdikkaat liikuntaleikit ja tunnetaitojen harjoittelu hauskalla tavalla. Pelatkaa tunnetaitohippaa! Leikissä pääsee turvaan, kun jähmettyy paikoilleen ja esittää ja nimeää jonkin tunteen.


2. Myös musiikkia voi käyttää avuksi tunnetaitojen harjoittelussa. Valitse erilaisia musiikkinäytteitä ja liikkukaa sitten musiikin tahtiin sen mukaan, miltä tunteelta musiikki tuntuu. Jutelkaa lopuksi, mikä tunne on kyseessä.Vaikka Puuhapuun Satuseikkailuissa hauskanpito on pääasia, suunnitellaan ne aina kehittämään monipuolisesti lapsen taitoja. Satuseikkailu sisältää aina tehtäviä kaikista kolmesta kategoriasta. Mukana on niin liikuntatehtäviä kuin taito- ja pulmatehtäviäkin. Lisäksi kaiken yhteen sitova tarina ruokkii lapsen kielellistä kehitystä ja tunnetaitoja.

Lue lisää Satuseikkailu-tuotteestamme täältä.

125 katselukertaa0 kommenttia