• puuhapuu

14 kehittävää leikkiä kotona

Päivitetty: 18. marrask. 2021Sanotaan, että leikki on lapsen työtä. Miksi? Koska leikki on paras tapa oppia.


Vanhempina meidän tehtävämme on varmistaa, että lapsi leikkii leikkejä, jotka kehittävät monipuolisesti erilaisia taitoja.Kokosimme avuksesi vinkkejä monipuolisiin lasten leikkeihin. Vinkkimme soveltuvat parhaiten 3-6-vuotiaille lapsille.4 parasta pulmaleikkiä päättelyyn ja ongelmanratkaisuun


1. Palapelit


Palapelit ovat mahtavaa ajanvietettä ja ehdottomasti kehittävää puuhaa. Parasta on, että niitä voi tehdä niin yhdessä kuin yksinkin. Ilmaisen palapelin teet helposti leikkaamalla lehdestä kuvan eri muotoisiksi ja kokoisiksi kolmioiksi ja nelikulmioiksi. Myös vanhoista huonokuntoisista kuvakirjoista saa leikkaamalla kivoja palapelejä.

2. Muistipelit


Lapset kehittyvät muistipeleissä hurjan nopeasti ja pian huomaat, että pienestä pelikaveristasi alkaakin olla haastetta! Kun sanotte ääneen käännetyn kortin kuvan nimen, niin lapsen on helpompi keskittyä leikkiin ja sanavarasto karttuu samalla.

Ilmaisen muistipelin saatte kun pelaatte muistipeliä esineillä. Kerätkää joukko erilaisia esineitä pöydälle. Kun toinen pelaaja kääntää selkänsä, poistaa toinen pelaaja yhden esineen. Sitten muistellaan, mikä on poistettu ja vaihdetaan vuoroa!

3. Tehtäväkirjat


Erilaisia tehtäväkirjoja on saatavilla valtavasti. Kannattaa valita sellainen, joka tarjoaa monipuolisia harjoituksia. Tehkää tehtäviä yhdessä ja leikkikää samalla koulua! Ilmaiseksi voit tehdä itse tehtäviä, kuten piirtää labyrintteja paperille.

4. Riimittely


Riimipareja on hauska keksiä ja samalla sanavarasto karttuu. Lapset hoksaavat riimiparien juonen aika nopeasti, joten kannattaa kokeilla millaisen runon oikein saattekaan aikaan.


3 taitoleikkiä tarkkuuden ja motoriikan kehittämiseen


1. Keilojen kaataminen


Tarkkuutta vaativa keilojen kaataminen on hauskaa, eikä vaadi paljoa välineitä. Tyhjistä pulloista ja pallosta saat jo komean keilaradan. Järjestäkää vaikka perheen omat keilaturnajaiset.


Voitte myös varioida leikkiä esimerkiksi näin:

Keilat ja yksi pelaaja laitetaan keskelle ja muut pelaajat ja pallo piiriin ympärille. Pelaajat yrittävät kaataa keiloja vierittämällä palloa toisilleen ja keskellä oleva yrittää estää keiloja kaatumasta. Kun kaikki keilat on kaadettu, viimeisen kaadon saanut pääsee vuorostaan keskelle.

2. Koriheitto


Tarkkuusheittoja voi harjoitella kotona heittämällä palloa roskakoriin tai ämpäriin. Viekää kori välillä kauas ja tuokaa taas lähelle. Entä miten onnistuu heitto, kun kori nostetaan korkealle? Sukkapareista saatte aikaan hyviä palloja heitettäväksi.

3. Aasinhäntä


Vanha klassikko, aasinhäntä-peli, on helppo järjestää ja huisin hauskaa. Leikkaa paperista häntä ja kiinnitykseen pala sinitarraa tai teippiä.


Toisenlaisen version pelistä saa, kun aasin takapuolen tilalla onkin pää ja pelaajien tehtävänä on vuorotellen sokkona kiinnittää päälle silmät, nenä, suu, kulmakarvat, jne. Miten hassulta lopputulos näyttääkään?


5 vauhdikasta liikuntaleikkiä fyysisten taitojen omaksumiseen


1. Hippaleikit


Yksi ottaa kiinni ja muut juoksevat karkuun. Tämä klassikko toimii sukupolvesta toiseen ja samalla syke nousee. Erilaisia variaatioita hippaleikeistä löytyy kymmeniä. Ja aina voi myös keksiä oman!

2. Pesänryöstö


Pelaajille/joukkueille tehdään omat pesät vastakkaisiin päihin huonetta. Pesiin jätetään kumpaankin yhtä monta hernepussia tai sukista tehtyä palloa. Merkistä kaikki lähtevät ryöstämään toisesta pesästä hernepussia omaan pesäänsä yksi kerrallaan. Kun aika loppuu, pisteet lasketaan. Kummalla on enemmän saalista, voittaa. Tässä leikissä tulee aikuisellekin hiki!


3. Temppurata


Tee itse lapsille temppurata pihalle tai kotiin. Radalla voi olla hyppelyä kirjoja pitkin, ryömimistä, pallon kuljetusta, erilaisin tavoin etenemistä jne. Mielikuvitusta peliin!

4. Hyppynaru


Hyppynarulla hyppimistä voi harjoitella yksin, kaksin tai porukalla.


Leikkikää hiirenhäntää: pyöritä narua matalalla ja anna lasten hypätä yli aina kun se tulee kohdalle. Tai käärmettä: heiluta narua matalalla kuin kiemurtelevaa käärmettä ja anna lasten hypätä yli.

5. Lauletaan ja tanssitaan


Leikkikää vanhoja tuttuja laululeikkejä, kuten ”Pää, olkapää, peppu, polvet, varpaat” tai ”Jos sul lysti on” tai soittakaa musiikkia ja tanssikaa. Pysäyttäkää musiikki yllättäen, jolloin kaikkien on jähmetyttävä paikoilleen.Plus 2 extraa tunnetaitojen oppimiseen ja kielelliseen hahmottamiseen.


1. Yhdistäkää vauhdikkaat liikuntaleikit ja tunnetaitojen harjoittelu hauskalla tavalla. Pelatkaa tunnetaitohippaa! Leikissä pääsee turvaan, kun jähmettyy paikoilleen ja esittää ja nimeää jonkin tunteen.


2. Myös musiikkia voi käyttää avuksi tunnetaitojen harjoittelussa. Valitse erilaisia musiikkinäytteitä ja liikkukaa sitten musiikin tahtiin sen mukaan, miltä tunteelta musiikki tuntuu. Jutelkaa lopuksi, mikä tunne on kyseessä.


Ja vielä 1 extra:

Silloin kun haluat järjestää lapsille jotain extra-jännittävää, niin kannattaa järjestää Satuseikkailu.


Siinä kotiin syntyy oikea taikamaailma, joka saa mielikuvituksen lentoon.


Hauskanpidon lisäksi ne suunniteltu kehittämään monipuolisesti lapsen taitoja. Satuseikkailu sisältää aina tehtäviä kaikista kolmesta kategoriasta: taito, liikunta ja pulmatehtävät.


Lisäksi kaiken yhteen sitova tarina ruokkii lapsen kielellistä kehitystä ja tunnetaitoja.

Satuseikkailu-tuotteitamme pääset tilaamaan täältä.

694 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki