• puuhapuu

Lapsuuden kultaiset muistot

Päivitetty: 21. kesäk. 2021Oletko sinäkin huomannut, miten lapset rakastavat kuunnella tarinoita siitä, kun sinä olit pieni? Tarinat elävästä elämästä kommelluksineen ja suurine tunteineen voivat olla tarua ihmeellisempiä ja niihin on helppo samaistua. Omiin muistoihin on myös mukava itse sukeltaa ja ehkä niistä saa ideoita myös puuhiin omien lasten kanssa. Onhan hyvin todennäköistä, että omat lapsesi nauttivat ihan samanlaisista asioista, kuin sinäkin aikoinaan.

Kyselimme seuraajiltamme heidän omia rakkaita lapsuusmuistojaan ja saimme läjäpäin aivan ihania vastauksia. Ehkä kirkkaimpina teemoina nousivat esiin muistot kesästä, mökkeilystä, mummolasta ja Suomen luonnosta. Keräsimme tähän ihastuttavia tarinoita kaikkien luettavaksi.Mummola


Rakkaat isovanhemmat ja kultaiset muistot mummolasta nousivat useammankin vastaajan tarinoissa esiin. Mummon valmistamat herkut, kiireettömät lomapäivät ja mukavat hetket sukulaisten ympäröimänä kuulostavatkin juuri sellaiselta, jota on ihana muistella vuosienkin jälkeen.
”Mummo, veljet ja yhdessä leivottu mansikkakakku mummolan mansikoista. Kesä <3”


”Kesät mummolassa kaikkien serkkujen kanssa. Uimme, kävimme ongella, pappa savusti kalaa, mummo teki lettuja. Illalla saunoimme ja menimme vintille nukkumaan.”


”Se kun mummo työnsi meitä lapsia maitokärryllä, keräämään puna-apiloita pellolta. Pääsimme ruokkimaan vasikoita, myös ämpäri tuttipullolla. Tätä muistoa kerron usein omille lapsilleni.”


” Käytiin mummun kanssa kauppa-autossa, mummu osti Jacky-vanukkaita ja Eskimo-jäätelöpuikkoja. Kerättiin mummulle käpyjä ja pujoteltiin samalla ahomansikoita ja villivattuja heinään. Mummu keitti aamulla aina mannapuuroa, vähän myöhemmin saatiin räiskäleitä. Mummu taitteli polkupyörän renkaaseen "räpättimen" pahvista tai sitten laitettiin pyykkipoika. Mummu antoi vuolla puukalikkaa leivinuunin edessä ja mummun leivinuunissa paistamat ruisleivät olivat maailman parhaita, vähän lämpöisenä voita päälle. Saunottiin ulkosaunassa, käkikello kukkui säännöllisesti tuvassa, nukuttiin serkkujen kanssa siskonpedissä tuvan lattialla. Huoletonta ja onnellista lapsuutta ❤️”


”Mummolassa olo ajat parasta. Ensin kotitöitä mummon kanssa (matonpesun opettelua läheisen puron laiturilla, mökin siivousta, leipomista jne.) ja sitten kauppa-auton odotus että pääsi ostamaan jäätelön mummon antamilla kolikoilla.”


”Meitä oli 6 serkusta kesäisin mummolla hoidossa vanhempien töiden ajan. Paljon leikittiin ja opittiin mummon hellässä hoidossa. Vaikka meidän kanssa ei varmasti aina helppoa ollut ja vauhtia riitti, mummo jaksoi aina keksiä jotain erityistä. Piknikit takapihalla ovat jääneet erityisesti mieleen.”


Mökkeily, luonto ja telttaretket


Suomalaisiin kesiin kuuluu perinteisesti mökkeily ja luonto. Monissa vastauksissa muisteltiinkin lämmöllä kesäisiä hetkiä mökillä ja luonnon rauhassa.


”Vietettiin kesäisin tosi paljon aikaa mökillä isolla porukalla, oli meidän perhe ja sukulaiset, oli todella kivaa ja paljon puuhaa. Ihania lapsuusmuistoja :)”

”Yksi ihana lapsuusmuisto on se, kun oltiin sisarusten kanssa viettämässä kesälomaa sukulaisten mökillä maaseudulla ja siellä oli pieni kili Päkä, joka seurasi meitä joka paikkaan, jopa saunomaan.”


”Ehdottomasti parasta oli joka kesäiset veneretket (ihan perus soutuvene jossa moottori) pieneen saareen, jossa oli hiekkaranta, nuotiopaikka ja tottakai runsaasti mustikoita.. Siellä kului aina koko päivä.. Ja näitä retkiä tehtiin todella usein.”


Perhe


Moneen rakkaaseen lapsuusmuistoon liittyi oma perhe ja vanhemmat. Onnellisia hetkiä oli koettu sekä ihan arkisten asioiden parissa, että myös spesiaalimpien kokemusten myötä.


”Kun perheen kanssa pidettiin grillausilta kotona ja me lapset saatiin kerätä käpyjä "hiileiksi" grilliin, sitten grillattiin grillissä kyljyksiä, kaikilla oli kivaa ja tunnelma oli rento kesäillassa. Muistan tämän hetken ja muistan kuinka harmikseni niitä ei tapahtunut useammin. Tästä aikaa 35v. ja silti se on jäänyt muistoihini paremmin kuin Linnanmäen reissut <3”


”Mieleen jäänyt kun on iskän mukaan päässyt töihin ja sai nukkua rekan hytissä yläsängyssä!”


”Parasta oli saada olla mukana siinä mitä aikuiset tekevät. Laiturin rakentaminen isän kanssa, leipominen äidin kanssa ja vanhempien lenkkeillessä me lapset ajoimme pyörällä mukana. Yhdessä olo :)”


”Yksi muisto lapsuudestani on yli muiden! Olin ollut useamman päivän kuumeinen ja sen vuoksi väsynyt. Se iltapäivä kun isäni tuli ovesta sisään uuden nuken ja nuken syöttötuolin kanssa on jäänyt verkkokalvoilleni. Ei paljoa pientä tyttöä enää kuume haitannut nukkeleikeissä!”


”Kesällä rakas äitimme jonka menetin 2 vuotta sitten. Teki meille lapsille eväät teetä pulloon ja aina oli paistettuja munkkia ja karjalanpiirakoita matkassa. Rakkaan äidin itse tekemiä ♥️”


”Kun isä tuli 2,5 tunnin ajomatkan päästä mun koulusta hakemaan minut heselle ja allekirjoitti 4- enkun kokeeni 90-luvulla.”


”Ihanin lapsuuteni muisto on joulu jolloin olin 9 vuotias ja sain joululahjaksi isäni itse rakentaman kaksi kerroksisen nukkekodin kalusteineen. Lattiat oli päällystetty kokolattiamaton paloilla ja seinät tapettikirjan tapeteilla. Tuota kaipaan usein enkä muista annettiinko se jollekin sukulaiselleni, kun en enää leikkinyt itse sillä.”


”Pitkät hiihtoretket äidin kanssa, hyvillä eväillä tottakai.”


Kaverit ja lemmikit


Hauskoja tarinoita kerrottiin kavereiden, serkkujen ja sisarusten kanssa yhdessä vietetystä ajasta. Myös karvaiset kaverit ja rakkaat lemmikit olivat jääneet monelle elävästi mieleen.


”Kun vappuna veljen kanssa mamman pihalla lämminvesipallosotaa, se oli hauskaa.”


”Kun kissa synnytti pennut minun koulupöytäni kaappiin ja sain toimia kätilönä (ei tosin tarvinnut yhtään apua, kehuja vain).”


”Olin lapsena uimassa parhaan ystäväni kanssa. Kun tulin uimasta ja riisuin uimapukukierroksen, vaihtaaksesi kuivaa päälle. Uimapukukierroksen sisältä putosi pieni kala. Yllätyin kovasti ja säikähdin vähän. Nauroimme ystäväni kanssa ja hän sanoi, että on hyvä kalan pyydys.”


”Parhaimpia lapsuusmuistojani on ehdottomasti metsäleikit siskon ja serkkujen kanssa. Kiipeilimme puissa, rakensimme majoja oksista ja rannan hylkytavaroista. Käytimme runsaasti mielikuvitusta leikeissä teeman välillä vaihtuessa.”


”Ehdottomasti yksi parhaista lapsuusmuistoistani on se, kun pikkutyttönä kesäisin ensin etsittiin pihapiirin varastoista vastasyntyneitä pienokaisia ja sitten istuttiin siskon kanssa pihanurmikolla tai varastonrappusilla pitkiä aikoja pienet kissanpennut sylissä. Niitä ei raaskinut herättää, joten siinä sitten istuttiin ihastelemassa ja ihmettelemässä joskus tuntejakin... Joka kesä sama juttu, maalla kun kissanpentuja meille syntyi jokaikinen kesä. Tämän muistan niin elävästi ja sydämessä vieläkin läikähtää mukavasti tätä muistellessa. Huoleton, helppo ja hellyydentäyteinen lapsuus.”


Matkustelu


Saimme lukea myös ihania muistoja lapsuuden matkoista niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.


”Koko perheen yhteiset kesäpäivät Puuhamaassa, Korkeasaaressa, Särkänniemessä tai Linnanmäellä. Ihanan erilaisia päiviä ja tärkeintä, että koko perhe oli yhdessä touhuamassa.”


”Monia hyviä muistoja on lapsuudesta mutta perheen yhteiset hyvät hetket on ollut parhaimpia. Me reissattiin 90-luvulla autolla ympäri Eurooppaa purjehduskilpailuihin. Välillä tietty tunnelma oli kireäkin mutta pääosin hyviä muistoja ja hassuja kommelluksia jäänyt mieleen näistä reissuista :)”


”Päivä Korkesaaressa pikkuveljen ja äidin ja isän kanssa. Veli näki Ilveksen ja kysyi onko toi se Elvis 😊”Lämmin kiitos kaikille oman rakkaan lapsuusmuistonsa jakaneille! Valitettavasti emme kaikkia kauniita tarinoita saaneet tähän mahdutettua, mutta hymyssä suin luimme ihan jokaisen. ♥️


Vaikka ajat muuttuvat, on Suomen kesä edelleen kaunis ja koko perheen kesken on mahdollista nähdä ja kokea vaikka mitä. Kesä on mitä parasta aikaa luoda uusia rakkaita muistoja seuraavalle sukupolvelle ja nauttia yhdessäolosta.

Puuhapuun väki toivottaa kaikille lukijoille leppoisia kesäpäiviä ja ihania yhteisiä hetkiä koko perheen kesken!

570 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki