• puuhapuu

5 askeleen tekniikka, jolla teet leikkimisestä itsellesi kivampaa

Päivitetty: 9. helmik. 2021

Minusta on aina ollut kiva pelata lasten kanssa, askarrella, lukea kirjoja, painia ja riehua. Mutta kun lapsi pyytää minua leikkimään, tulee heti mieleen sata muuta tärkeää tehtävää. Hahmojen tai nukkien heiluttelu vaan on niin tylsää. Haluaisin kyllä osallistua leikkeihin ja heittäytyä, mutta jokin siinä kaikessa tökkii.


Koska muistan omastakin lapsuudestani, miten kivaa leikkiminen vanhemman kanssa voi olla, olen pohtinut ja käyttänyt paljon aikaa ongelman ratkaisemiseen. Olen onnistunut kehittelemään viiden askeleen tekniikan, jonka avulla leikkihetkistä on tullut minulle ei vai siedettäviä, vaan jopa hauskoja.

Käytämme muuten tätä samaa tekniikkaa myös Satuseikkailujen suunnittelussa ja tekniikka todella toimii! Olemme saaneet tuotteistamme valtavasti kiitosta.


Kas tässä tekniikka sinunkin käyttöösi, toivottavasti tästä on sinullekin apua ja saat ideoita. Tehdään leikkimisestä kivampaa!

1. Mieti leikkiin selkeä juoni, jossa on alku ja loppu

Jos etukäteen päätät, että leikki kestää esimerkiksi 30 minuuttia, jaksat leikkiä sen ajan täysillä. On paljon helpompaa olla läsnä, kun tietää, että muiden hommien aika on sitten, kun leikki on lopetettu. Lisäksi, kun leikissä on selkeä rakenne, voi keskittyä välietappeihin, eikä leikkiminen tunnu päättömältä haahuilulta.

2. Yhdistä siihen tarina

Kun leikki perustuu tarinaan, se tuntuu selkeämmältä. Kun olet valmiiksi miettinyt minkälaisia hahmot ovat luonteeltaan ja mitä he tulevat tekemään, on eläytyminen helpompaa. Jos keksit tarpeeksi herkulliset hahmot ja dramaattiset juonenkäänteet, voi leikkiminen olla jopa jännittävämpää kuin lempisarjan katselu.

3. Ota itse kertojan rooli

Kun pidät leikin langat omissa käsissäsi, varmistat että alku ja loppu pysyvät kohdillaan, eikä leikki lähde rönsyilemään liikaa. Anna lapsen kuitenkin olla tarinan sankari ja ohjaile häntä hellävaraisesti. Kun pääsee itse asettumaan hiukan tarinan ulkopuolelle, on helpompi heittäytyä ja olla täysillä mukana.

4. Yhdistä erilaisia minileikkejä

Kukaan ei jaksa pitkään samaa. Kun yhdistelet leikkiin erilaisia juonenkäänteitä ja tehtäviä, et kyllästy niin helposti. Ehkäpä leikin hahmojen onkin yllättäen syytä ratkaista jokin visainen tehtävä, keksittävä riimi tai harjoiteltava kuperkeikkoja…

5. Järjestä loppuhuipennus

Loppuhuipennuksen tehtävänä on koota koko leikin tarkoitus yhteen ja johdattaa selkeään lopetukseen. Lapsi lähtee mielellään omiin puuhiinsa tai jatkaa leikkiä yksinään, kun sen päättyminen on kaikille selvää. Lisäksi vältyt leikin jatkamisen kinuamiselta, kun tarina on saanut onnellisen lopun. Kuten hyvä elokuva, onnistunut leikkikin voi jatkua jatko-osassa, mutta ei enää samana päivänä.


Toivottavasti näistä ideoista on sinullekin apua! Voit myös tilata valmiin Satuseikkailun, johon olemme miettineet valmiiksi leikin juonenkäänteineen ja tehtävineen. Moni on saanut Satuseikkailusta inspiraatiota omiinkin leikkiseikkailuihin.

Ihania ja puuhakkaita leikkihetkiä!


551 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki